free web hosting | free hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting

LA SANG DE SANT GENAR

PER TORNAR A MISTERIS EXPLICATS

1.EL FENOMEN

2.L’EXPLICACIÓ

3.FONT

1.EL FENOMEN

L’any 305, l’emperador Dioclecià va engegar una persecució contra els cristians de tot arreu de l’Imperi; una de les seves víctimes fou Genar, bisbe de Benevento, decapitat a Pozzuoli, a prop de Nàpols. El 1389, es va trobar una relíquia que contenia la sang de Sant Genar i es decidí conservar-la a la catedral de Nàpols. Aquesta sang té una propietat miraculosa: es liqua dos cops a l’any, la vigília del primer diumenge de maig i el 19 de setembre, dia de Sant Genar; en aquestes diades, l’arquebisbe de Nàpols extreu el relicari de la caixa forta on es guarda habitualment i el duu a l’altar, de vegades, després d’una processó. L’oficiant mou l’ampolleta que conté la sang i la capgira repetides vegades per saber quan s’ha produït ja el miracle, i els fidels en són testimonis.

2.L’EXPLICACIÓ

Luigi Garlaschelli, professor de química orgànica de la Universitat de Pavia i membre del CICAP [Comitato Italiano per il Controllo delle Affermazioni sul Paranormale (http://www.cicap.org)], va descriure, juntament amb dos investigadors més, a la revista Nature un experiment per trobar una substància amb un aspecte semblant a un coàgul de sang i que es podia liquar: un dels seus components era el clorur fèrric, molt abundant en un mineral que es troba en zones volcàniques com les que envolten el Vesuvi, on es va descobrir la Sang de Sant Genar. La liquació es produeix per la tixoropia, una propietat de certs sistemes col·loïdals que en remenar-los o agitar-los, tal com ho fa l’arquebisbe de Nàpols amb el relicari que conté la suposada Sant de Sant Genar en les celebracions, es tornen líquids, per recuperar el seu estat anterior quan el moviment s’atura.

3.FONT

Font: Piqueras, Mercè: Explicacions ordinàries per a fets extraordinaris Diari AVUI pàgina 32 núm 9.228 7 de juny del 2003